Jumpstarts BM / Posted on

Kenapa Bateri Kereta Kong dengan Cepat?

Kereta anda tak boleh start? Jangan panik dahulu. Ia mungkin hanya disebabkan oleh bateri kereta kong. Walaupun kereta anda baru sahaja dikeluarkan (mungkin kurang dari setahun), masalah bateri kereta kong dengan cepat juga boleh terjadi kepada anda. Tapi, apakah puncanya?

Punca utama bateri kereta kong dengan cepat:-

  1. Altenator rosak

Memang macam adik beradik. Kalau tak bateri kereta, mesti alternator rosak. Takpun, belt altenator dah tak berfungsi.

  1. Terlalu banyak aksesori

Aksesori kereta seperti GPS, Dash cam, amplifier besar dan juga kabel USB yang terbiar pasang di lighter port juga akan membuatkan bateri kereta kong dengan cepat.

  1. Penggunaan kereta

Bateri kereta kong dengan cepat kalau penggunaan kereta anda terlalu kerap. Tapi, kalau terlalu jarang start kereta juga boleh buat bateri kereta kong! Ini kerana kereta perlu bergerak untuk seketika supaya bateri dapat dicaj semula.

  1. Lampu terpasang

Bagi kereta yang tiada bunyi amaran kalau lampu kereta terpasang selepas enjin dimatikan, hal ini adalah perkara biasa. Ingat, sentiasa cek lampu kereta sebelum tinggalkan kereta anda!

  1. Litar pintas

Kalau semua perkara di atas tidak berlaku kepada anda tetapi bateri kereta tetap kong dengan cepat, ia mungkin disebabkan litar pintas.

  1. Kurang servis

Tujuan servis kereta ini untuk menyemak kerosakan dan membersihkan bahagian dalaman kereta. Jadi, amat penting untuk patuhi jadual servis kereta anda supaya jangka hayat bateri kereta anda tahan lebih lama.

Kenapa-Bateri-Kereta-Kong-dengan-Cepat

Kalau anda menghadapi masalah bateri kereta kong, Century Battery Assist boleh bantu anda dengan segera! Hanya hubungi kami di 1-800-228837 atau Whatsapp kami di http://www.wasap.my/+60172935515/. Jangan risau kerana kami akan datang dalam masa 45 minit dan tukar bateri kereta anda. Hanya pembayaran bateri kereta diperlukan kerana penghantaran dan pemasangan adalah percuma*.

*Tertakluk pada terma dan syarat.

Servis Century Battery Assist meliputi lokasi seperti yang berikut:

Klang Valley

Johor– Johor Bharu, Pontian, Kulai, Pasir Gudang, Skudai

Pulau Pinang– Penang Island, Butterworth, Bukit Mertajam, Seberang Perai

Negeri Sembilan– Seremban, Nilai, Senawang, Sendayan

Melaka– Melaka Town, Jasin, Bamban, Cheng, Batu Berendam, Air Keroh, Alor Gajah

Kedah– Sg Petani, Kulim

Perak– Ipoh town, Simpang Pulai, Taiping, Kemunting

Kelantan– Kota Bahru town

Sarawak – Kuching

 

Anda juga boleh dapatkan bateri Century dari kedai rasmi kami di Lazada (https://www.lazada.com.my/shop/centurybatterymalaysia) ataupun dari Shopee (https://shopee.com.my/centurybattery.os). Ataupun, anda boleh kunjungi pengedar kami yang dekat dengan anda. Sila layari https://centurybattery.com.my/find-buy-century-battery/ untuk mendapatkan alamat atau lokasi kedai bateri..

Kenapa Bateri Kereta Kong dengan Cepat?